ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Χορωδία Γρεβενών "Λίγεια"


Η μικτή πολυφωνική χορωδία «Λίγεια» ιδρύθηκε το 2012 και στην αρχή στελεχώθηκε από εκπαιδευτικούς, γρήγορα όμως πλαισιώθηκε και από πολλούς καλλίφωνους συμπολίτες μας. Από φέτος ενσωματώθηκε στον νεοϊδρυθέντα ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ. 

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος χορωδιακών συναντήσεων στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λαμία, Βόλος, Λιβαδειά, Σέρβια, Βελβεντό κ.α). Το Σεπτέμβριο του 2018 ταξίδεψε στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή του Antonio Ancora, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου 2018 έλαβε μέρος με πολύ μεγάλη επιτυχία στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μπιθικώτση «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις με τραγούδια που αγάπησα» στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, όπου ερμήνευσε τραγούδια από τη μελοποιημένη ποίηση σε συνεργασία με τον τραγουδιστή Σωτήρη Δογάνη και την σοπράνο – πιανίστα Κατερίνα Μεγάλου. 

Κύριο αντικείμενο της χορωδίας αποτελεί το ελληνικό χορωδιακό τραγούδι συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό της αφιερώματα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι αλλά παράλληλα και η καθ’ αυτό χορωδιακή μουσική όπως διαμορφώθηκε από την εποχή του Μεσαίωνα και έπειτα. 

Εδώ και τρία χρόνια διοργανώνει, με πολύ μεγάλη επιτυχία κάθε Ιούνιο, τη Χορωδιακή Συνάντηση Γρεβενών με χορωδίες από διάφορες πόλεις της χώρας μας. Αριθμεί περίπου 50 μέλη. 
Από το 2014 τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Νικολέτα Παπάζογλου.

Pages