ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ο απόηχος της θεατρικής παράστασης ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ του Ευγένιο Ιονέσκο


Από το θέατρο ΕΚΣΤΑΝ



Ο εκστάς, η εκστάσα, το εκστάν μετοχή παθητικού αορίστου του ρήματος εξίσταμαι από όπου και η έκσταση. Το ΕΚΣΤΑΝ λοιπόν – επινόηση της Ελένης Παπαχριστοπούλου, φιλολόγου ούσης, είναι το θέατρο που μας προκαλεί την έκσταση με την αρχαία σημασία του όρου και τη μέθεξη των θεατών με τα  επί  της σκηνής δρώμενα. 

Πράγματι, οι εκατό περίπου θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ έμειναν καθηλωμένοι στις καρέκλες παρακολουθώντας τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ του Ευγένιο Ιονέσκο, με την ευρηματική και πρωτότυπη σκηνοθεσία του Ζαν Πολ Ντενιζόν στενού συνεργάτη για πολλά χρόνια του Πήτερ Μπρουκ και την καταπληκτική ερμηνεία του Γιάννη Σταματίου και της Ελένης Παπαχριστοπούλου που με την υποκριτική τους δεινότητα κατάφεραν να μας μεταφέρουν πίσω  στη μεταπολεμική Γαλλία – Ευρώπη της δεκαετίας του πενήντα και να μας μεταδώσουν την υπαρξιακή αγωνία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού απλών ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν έναν απολογισμό ζωής και να ανιχνεύσουν κάποια ελπίδα για το μέλλον. Είχαν μια ελπίδα να έρθει ο δεινός ομιλητής για να μεταφέρει στους επίσημους καλεσμένους, τις άδειες καρέκλες, τις αγωνίες τους και το σχέδιό τους για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, αφού αυτοί δεν είχαν ευχέρεια λόγου, αλλά ο ομιλητής δεν ήταν παρά ένα σκιάχτρο, ένα είδωλο που διέψευσε κάθε τους ελπίδα. Έτσι έρχεται στο τέλος η απογοήτευση και η απελπισία του σύγχρονου ανθρώπου, που δεν πρέπει να τρέφει φρούδες ελπίδες αλλά να αναζητήσει αλλού τη σωτηρία του. Το έργο αυτό και σήμερα – μετά από 67 χρόνια – είναι αρκετά επίκαιρο καθώς είναι εξίσου έντονη η υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου αλλά και η ηθική κρίση της κοινωνίας μας.  Να τονιστεί ότι το έργο απέσπασε το βραβείο Διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου το 2018 για τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες από την Ένωση  Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης αιδεσιμότατος πατέρας Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Δημήτριος Μπόλης και ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθημερινότητας κ. Μίκος Τσικούρας. Ως ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ θέλουμε να ευχαριστήσουμε το θέατρο ΕΚΣΤΑΝ που τίμησε με την παρουσία του τα Γρεβενά, τους συμπολίτες μας που …σηκώθηκαν από την καρέκλα και παρακολούθησαν μια αξιόλογη παράσταση  σπάνια για την πόλη μας, το Δήμο Γρεβενών και τη ΔΕΚΕΓ που μας παραχώρησαν δωρεάν το χώρο και κατέστη δυνατή η παράσταση και την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών που υποστηρίζει πάντα τις προσπάθειές μας.

Σύντομα, στις 24 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε  τη θεατρική παράσταση  Ο ΜΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΙΑ ΓΑΪΔΑΡΟΥ του θεάτρου Σερβίων σε σκηνοθεσία του συμπατριώτη μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΙΔΕΡΗ.

Ο Πρόεδρος: Στέργιος Πουρνάρας
Η Γεν. Γραμματέας: Χαρά Καραλιόλιου

Pages