ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Απολογισμός του 2019 - Στόχοι για το 2020


Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ πραγματοποίησε στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ τακτική Γενική Συνέλευση κατά την οποία παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για τον οικονομικό απολογισμό του 2019, ο προϋπολογισμός του 2020 από τον ταμία κ. Κωνσταντίνο Παναγάκη και τα πεπραγμένα του 2019 και οι στόχοι του 2020 από τον Πρόεδρο κ. Στέργιο Πουρνάρα.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2019

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο και με γνώμονα τη μόρφωση και τη γνήσια ψυχαγωγία των 150 μελών - σήμερα έχουν φτάσει τα 170 - αλλά και όλων των συμπολιτών μας υλοποίησε πολλές και καλές εκδηλώσεις για τις Τέχνες και τα Γράμματα.

Η χορωδία μας η ΛΙΓΕΙΑ που διανύει αισίως το όγδοο έτος από την ίδρυσή της και τα έξι τελευταία έτη με μαέστρο τη Νικολέτα Παπάζογλου βελτιώθηκε πάρα πολύ ποιοτικά, εκτός από την επιτυχημένη διοργάνωση της 4ης Χορωδιακής Συνάντησης Γρεβενών, με τέσσερις προσκεκλημένες χορωδίες (Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, Αγίου Αθανασίου Κοζάνης, Ωδείου Φλώρινας και Έρκυνα Λειβαδιάς) συμμετείχε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πέντε Χορωδιακές Συναντήσεις (Άγιο Αθανάσιο Κοζάνης στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, Βαφοπούλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Λιτόχωρο, Φάρσαλα και Φλώρινα).

Η Παραδοσιακή μας Χορωδία πραγματοποίησε με επιτυχία δύο εκδηλώσεις («Το Αρματολίκι των Γρεβενών και η Επανάσταση του 1821 » τον Μάρτιο με ομιλητή τον ιστορικό ερευνητή Απόστολο Παπαδημητρίου, με τοπικά ιστορικά τραγούδια και ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα τον Δεκέμβριο στο Σμυρνέικο και το Πολίτικο Τραγούδι σε συνεργασία με τα χορευτικά του Δήμου Γρεβενών).

Η θεατρική Ομάδα ΑΣΤΕΓΟΙ ανέβασε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον Ιούνιο το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Μανωλάκης ο Βομβιστής», τον Σεπτέμβριο προσκαλέσαμε το αθηναϊκό Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ και παρουσίασε τις «ΚΑΡΕΚΛΕΣ» του Ευγένιο Ιονέσκο και τον Οκτώβριο την ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΥΪΝΤΑ ΣΕΡΒΙΩΝ που παρουσίασε το έργο του Μανώλη Κορρέ «Ο ΜΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΙΑ ΓΑΪΔΑΡΟΥ».

Το τμήμα Λογοτεχνίας υλοποίησε μουσικοποιητική βραδιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και παρουσίασε το πολύ ωραίο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Γάλα Μαγνησίας», το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο Eλληνικής Λογοτεχνίας για το 2019 και το βιβλίο του Χρήστου Τσιράκη «Αλώβητοι» σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΝ και με τη Λέσχη Εργασίας Πολιτισμού και Αλληλεγγύης.

Το τμήμα Ιστορίας και Λαογραφίας παρουσίασε το βιβλίο του Σοφοκλή Εταιρίδη «Η ιστορία των Ποντίων του νομού Γρεβενών» και το βιβλίο του Αλέκου Πολύζου «ΚΟΣΜΑΤΙ τα τραγούδια του χωριού μας».

Πραγματοποιήσαμε τον Μάιο εαρινή συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, τον Ιούλιο συναυλία κλασικής μουσικής με τον συμπατριώτη μας πιανίστα Γιώργο Καραγιάννη και τη βιολονίστα Elisa van Beek και τον Σεπτέμβριο διάλεξη με θέμα: «ΤΗΚΕΤΑΙ ΩΣ ΧΙΩΝ» από τον αρχαιολόγο της ΕΦΑ Σωτήρη Ραπτόπουλο στο πλαίσιο των εορτασμών του έτους Ερωτόκριτου.

Από τον Οκτώβριο λειτουργούν στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Πάροδος Καραϊσκάκη 5 τέσσερα τμήματα ενηλίκων (δύο Χορωδίες, Θεατρική Ομάδα και Τμήμα Ζωγραφικής) και ένα Τμήμα Παιδικού Θεάτρου.

Τέλος, πέρυσι εκδώσαμε ένα πολύ όμορφο ημερολόγιο αφιερωμένο στα Πέτρινα Γεφύρια των Γρεβενών με πολύ ωραίες φωτογραφίες του Χρήστου Δημάδη και του Θωμά Μπιζούρα τους οποίους ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.




ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε δυναμικά και δημιουργικά με την έκδοση του ημερολογίου που είναι αφιερωμένο στην πλούσια Ορνιθοπανίδα των Γρεβενών και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εγκαρδίως το μέλος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Χρήστο Δημάδη, λάτρη της γρεβενιώτικης φύσης, την οποία απαθανατίζει με την κάμερά του, για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες του οι οποίες είναι προσωπική επιλογή από την πολύ πλούσια συλλογή του και μας τις παραχώρησε δωρεάν.

Στις 12 Ιανουαρίου κόψαμε την Βασιλόπιτα μας και ακολούθησε ένα πλούσιο φαγοπότι και ένα όμορφο γλέντι με δημοτικούς και λαϊκούς χορούς.

Η Χορωδία ΛΙΓΕΙΑ στις 15 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο σε Χορωδιακή Συνάντηση στη Λάρισα, στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιήσει την 5η Χορωδιακή Συνάντηση Γρεβενών και αν υπάρξει η στήριξη από τις Τοπικές Αρχές σκεφτόμαστε η Συνάντηση να είναι τριήμερη με Φεστιβάλ και σεμινάρια Πιάνου σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η Παραδοσιακή Χορωδία ετοιμάζει μια πολύ ωραία μουσικοθεατρική εκδήλωση για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου την οποία θα παρουσιάσει τον Ιούνιο.

Στις 9 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Έλενας Αβραμίδου «Η απωανατολική σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη» .

Μια Ομάδα μελών του Συνδέσμου υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου κ. Χρήστου Παπαδημητρίου ετοιμάζει για τις 19 Φεβρουαρίου ένα μουσικό αφιέρωμα στον προσφάτως θανόντα μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο.



Στις 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τον ποιητή και λογοτέχνη για Σκαρίμπα με πρωτοβουλία του αρχαιολόγου Σωτήρη Ραπτόπουλου και του λογοτέχνη και εκδότη των ΧΡΟΝΙΚΩΝ Αντώνη Παπαβασιλείου.

Στις 21 Μαρτίου θα γιορτάσουμε για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και θα προσπαθήσουμε να αναλάβουν τη διοργάνωση οι νέοι που στελεχώνουν τη θεατρική ομάδα μας.

Πολύ πλούσια θα είναι φέτος και η δράση των Θεατρικών Ομάδων. Το παιδικό θέατρο υπό την καθοδήγηση της Φιλουμένης Κατσίμπουρα και της Θεοδούλας Λιάμπα οι οποίες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους θα ανεβάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ενώ το θέατρο νέων και ενηλίκων υπό την εθελοντική καθοδήγηση της Βασιλικής Ευταξία προσανατολίζεται σε κάποια κωμωδία του Μολιέρου. Επίσης το Σαββατοκύριακο στην αίθουσα μας κάνει πρόβες η θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου και του Εσπερινού Λυκείου υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου Δημήτρη Γουσόπουλου η οποία θα ανεβάσει αρχαία τραγωδία, τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου.

Πολύ σημαντική δουλειά γίνεται και στο Εργαστήρι Ζωγραφικής με τον καθηγητή Πέτρο Καράκαρη. Στο τέλος Ιουνίου σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε ένα τριήμερο στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι δραστηριότητες των τμημάτων μας.

Πολύ πλούσια λοιπόν φαίνεται ότι θα είναι και η φετινή χρονιά του Συνδέσμου και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε βρίσκει πρόσφορο έδαφος και κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε μερικές σκέψεις – προτάσεις που θα προσπαθήσουμε για πρώτη φορά φέτος να υλοποιήσουμε, αν υπάρξει βέβαια και η στήριξή των μελών μας.

Σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε το λόφο Θεοδωρίδη στο ομώνυμο Άλσος και σε συνεργασία με τον Δήμο να τον φροντίζουμε, ώστε να είναι επισκέψιμος και να μας προσφέρει αναψυχή. Θα συγκροτηθεί γι’ αυτό Ομάδα Περιβάλλοντος που θα οργανώσει τη δράση. Αυτή η Ομάδα θα διοργανώσει και μία ή δύο ορειβασίες και περιηγήσεις στα βουνά και στα αξιοθέατα του τόπου μας.

Η Λογοτεχνική Ομάδα θα αναλάβει να διοργανώσει Λογοτεχνικές Βραδιές με αφιερώματα σε διακεκριμένους ποιητές και πεζογράφους με μουσική και τραγούδι. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ακροατήριο που θα ενδιαφέρεται για την Ποίηση και την Λογοτεχνία και την αισθητική απόλαυση.

Σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε δύο ημερήσιες εκδρομές, μία τη Άνοιξη και μία το Φθινόπωρο, για να γνωρίσουμε τις κοντινές περιοχές (Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία) σε ιστορικά μέρη, Μουσεία, Βιβλιοθήκες και μία τετραήμερη ή πενταήμερη σε γειτονικές χώρες.

Αφήσαμε τελευταίο τον πιο μεγάλο στόχο μας, την επίλυση του νομικού προβλήματος του κτιρίου Λαδά (πρώην ΝΕΛΕ), την ανακαίνιση του και την παραχώρησή της χρήσης του στους πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης μας. Ήδη από την αρχή της νέας τετραετίας έχουμε θέσει το θέμα στις τοπικές αρχές και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της θα βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον ζήτημα και να λυθεί έτσι το θέμα της Στέγης των Συλλόγων αλλά και το θέμα των παραστάσεων, εκθέσεων, παρουσιάσεως βιβλίων και προβολής ταινιών. Είναι ένα δίκαιο αίτημα που το απαιτεί όλη πολιτιστική κοινότητα της πόλης μας.

Ό, τι κατορθώσαμε να πετύχουμε τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη και τους φίλους μας, τους δασκάλους των τμημάτων, τους χορηγούς μας, τα τοπικά ΜΜΕ, την Ιερά Μητρόπολη, τους τοπικούς Φορείς, το Δήμο, τη ΔΕΚΕΓ και την Περιφερειακή Ενότητα για τη στήριξή τους.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους χορηγούς μας γι’ αυτό δημοσιεύουμε τα ονόματά τους.


Το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Στέργιος Πουρνάρας
Η Γενική Γραμματέας Χαρά Καραλιόλιου

Χρήστος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος
Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας
Παναγάκης Κωνσταντίνος, Ταμίας
Αιμίλιος Παπαδημητρίου, Έφορος Τμημάτων (Εικαστικών - Περιβάλλοντος)
Όλγα Τσιφοπούλου, Έφορος Τμημάτων (Χορωδιών)


Pages