ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Μια πολύ αξιόλογη έκθεση εθνικών κειμηλίων και τεκμηρίων στα Γρεβενά




Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου η πόλη μας γιόρτασε με επισημότητα και με έναν ξεχωριστό τρόπο φέτος τα Ελευθέρια και την 109η επέτειο από την απελευθέρωσή της.

Στέργιος Πουρνάρας, φιλόλογος, Πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Γρεβενών



Φέτος εκτός από τις καθιερωμένες τελετές και τους πανηγυρικούς ο Δήμος και ο σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ μας επεφύλασσαν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, μια πολύ αξιόλογη έκθεση εθνικών κειμηλίων και τεκμηρίων με τις πολύ όμορφες συλλογές του Συλλέκτη, Ερευνητή και Συγγραφέα Βαγγέλη Νικόπουλου, του Συνταγματάρχη ε. α. – Φαρμακοποιού, Συλλέκτη και Συγγραφέα Βασιλείου Νικόλτσιου, του ποιητή και κριτικού της λογοτεχνίας Διονύση Στεργιούλα και ορισμένων κειμηλίων από το Ίδρυμα του Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.  

Την Τρίτη το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου έγινε η έναρξη των Εκδηλώσεων με τους χαιρετισμούς των θρησκευτικών και πολιτικών Αρχών και με τις ομιλίες των διοργανωτών αλλά και των συμμετεχόντων στην Έκθεση, καθώς και με τη προβολή ενός πολύ καλού ντοκιμαντέρ για τον Θεόδωρο Ζιάκα που γυρίστηκε με την οικονομική στήριξη του Δήμου.

Την Τετάρτη ανήμερα της γιορτής εγκαινιάστηκαν οι δύο εκθέσεις με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία – Αγώνες για την Ελευθερία Γρεβενά 13.10.2021 – 10. 4. 2022». Στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου ο οποίος πραγματικά μεταλλάχθηκε για τις ανάγκες της Έκθεσης, φιλοξενείται περισσότερο πληροφοριακό υλικό για την Επανάσταση σε όλη τη Μακεδονία και για την Επανάσταση στα Γρεβενά και ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα και αντικειμενικά για τα γεγονότα. 

Στον Χώρο Πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά, που με  τις ενέργειες του Μιχάλη Καρνάβα, ανεψιού του ζεύγους, έγινε ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας και όχι μόνον, εκτίθενται τα περισσότερα εθνικά κειμήλια και ντοκουμέντα από το 1821 μέχρι το 1912. Δεν μπορούμε βέβαια να αναφερθούμε αναλυτικά σε όλα τα εκθέματα, γιατί αυτό είναι αδύνατο και δεν έχει κανένα νόημα, καθώς δεν πρέπει κανένας Γρεβενιώτης να χάσει την προσωπική επαφή με το πλούσιο υλικό των Εκθέσεων, αφού είναι χρέος όλων μας η γόνιμη και δημιουργική επαφή με το ένδοξο παρελθόν μας. Αξίζει όμως να αναφέρουμε τόσο τους πολύ όμορφους πίνακες του ζωγράφου Ντιό από τη Σιάτιστα κατά παραγγελία του Βαγγέλη Νικόπουλου (Θεόδωρος Ζιάκας, Παπαγιώργης κ. α.), όσο και τις πιστόλες του Γιαννούλα Ζιάκα από το Ίδρυμα του Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το νεκρικό προσωπείο του Κολοκοτρώνη από τη συλλογή του Βασιλείου Νικόλτιου, τα σπάνια βιβλία του Διονύση Στεργιούλα και οι υπέροχες μινιατούρες του Αθανασίου Ζηβώνη.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, γιατί αυτή η εξάμηνη Έκθεση που θα είναι επισκέψιμη όχι μόνο από τους πολίτες και τα σχολεία των Γρεβενών, αλλά και όλης της Μακεδονίας θα έχει εκτός από το μορφωτικό αποτύπωμα και οικονομικά οφέλη για την πόλη μας. Το λυπηρό είναι ότι πολλοί στη πόλη μας μεμψιμοιρούν και εκείνη την ημέρα παρά την εντυπωσιακή παρουσία του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού Μεσολογγίου «Ο Λιάρος» και την εξαιρετική Φιλαρμονική της Κέρκυρας «Καποδίστριας» προτίμησαν τον καφέ στις καφετέριες της πλατείας οι οποίες κυριολεκτικά βογκούσαν…


Pages