ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2019 - 2021
Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» είναι, σύμφωνα με το καταστατικό του, ένα Κοινωφελές, Πολιτιστικό, Αστικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τον Δήμο Γρεβενών, Νομού Γρεβενών, Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


            Τα μέλη του ανέρχονται σε 192  (50 ιδρυτικά και 142 νέα μέλη ) και από την πρώτη κιόλας στιγμή η ίδρυσή του είχε πολύ μεγάλη απήχηση σε όλους του συμπολίτες  μας, γιατί κάλυψε ένα κενό που υπήρχε στα Γράμματα και τις Τέχνες. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε φέτος τα 200 μέλη.

            Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και από τις αρχές του 2019 άρχισαν οι δραστηριότητές μας που ήταν και πολλές και ποιοτικές. Για την καλύτερη λειτουργία των πολλών Τμημάτων του  μισθώσαμε κατάστημα επί της οδού Πάροδος  Καραϊσκάκη 5. Τα τμήματα που  λειτουργούν μέχρι και σήμερα, αν εξαιρέσουμε τις περιόδους της αναστολής λόγω της πανδημίας  είναι:

      1.   2 ΧΟΡΩΔΙΕΣ

α) Η μικτή τετράφωνη χορωδία ΛΙΓΕΙΑ που βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και εκπροσωπεί επάξια τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

β) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ στο τμήμα ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

      2.   1 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

α) ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ  θεατρική ομάδα ενηλίκων η οποία ετοιμάζει θεατρική παράσταση για το καλοκαίρι

      3.  ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ  ενηλίκων  με κύριο αντικείμενο τη ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

  1. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ με αντικείμενο παρουσιάσεις Λογοτεχνών και  βιβλίων
  2. ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ με αντικείμενο ιστορικές και εθνικές εκδηλώσεις, αναβίωση εθίμων με την παραδοσιακή χορωδία και τους λαϊκούς μουσικούς της περιοχής μας
  3. ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που  αναλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις, ορειβασίες και περιηγήσεις σε ιστορικές διαδρομές του τόπου μας.

Το 2018 πραγματοποιήσαμε με την Χορωδία ΛΙΓΕΙΑ δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις:

Τον Σεπτέμβριο  κάναμε δύο παραστάσεις στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή του Σαλέντο, κοντά στο Λέτσε,  προς τιμήν  του Antonio Ancora και τον Δεκέμβριο διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Γρεβενών την παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μπιθικώτση «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις» και παράλληλα συναυλία με τραγούδια κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη και Γρηγόρη Μπιθικώτση που όλοι αγαπήσαμε.

Το 2019 ήταν πολύ πλούσιο σε δραστηριότητες από όλα τα τμήματα:

Η χορωδία ΛΙΓΕΙΑ έλαβε μέρος σε τρία Φεστιβάλ στο Λιτόχωρο, στα Φάρσαλα και στην Φλώρινα και διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 4η Χορωδιακή Συνάντηση Γρεβενών με άλλες πέντε χορωδίες, της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, της Λειβαδιάς, της Φλώρινας, της  Κοζάνης και των Νέων Μουδανιών.

Η Παραδοσιακή Χορωδία διοργάνωσε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στο Σμυρνέικο και Πολίτικο τραγούδι στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου.

Παρουσιάσαμε ένα λαογραφικό  και  δύο λογοτεχνικά βιβλία και οργανώσαμε δύο εκδηλώσεις με ομιλίες και ιστορικά τραγούδια για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και την τοπική επέτειο της απελευθέρωσης των Γρεβενών τις 13 Οκτωβρίου με την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ.

Με το Θεατρικό Τμήμα ανεβάσαμε με μεγάλη επιτυχία την θεατρική παράσταση του Δημήτρη Ψαθά  «Μανωλάκης ο βομβιστής». Επίσης οργανώσαμε άλλες δύο θεατρικές παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου με την Κόκκινη Κουΐντα  Σερβίων με το έργο «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» και με το Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ με το έργο «Οι Καρέκλες» του Ευγένιο Ιονέσκο.

Με το Τμήμα Περιβάλλοντος συμμετείχαμε στο Πρόγραμμα Lets do it Greece και υιοθετήσαμε τον λόφο Θεοδωρίδη στον οποίο κάθε χρόνο αποψιλώνουμε τα χόρτα και διανοίγουμε τα μονοπάτια.

Το 2020 προλάβαμε να κάνουμε μία εκδήλωση για τον Γιάννη Σκαρίμπα σε συνεργασία με την ΛΕΣΧΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, μία παρουσίαση βιβλίου, ένα αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο και να συμμετάσχουμε στις 20 Φεβρουαρίου με την χορωδία μας ΛΙΓΕΙΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μετά ακολούθησε η καραντίνα και ο κορωνοϊός και αναστείλαμε όλες τις δράσεις.

Το 2021 ως Δ.Σ. είχαμε αποφασίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου να οργανώσουμε εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 και αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες διαδικτυακά για τρεις μήνες και στη συνέχεια δια ζώσης. Είχαμε ετοιμαστεί και είχαμε εντάξει τις δύο εκδηλώσεις μας με την χορωδία ΛΙΓΕΙΑ και την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ στις εκδηλώσεις του Δήμου στις 24 και 25 Ιουλίου αλλά στις αρχές Ιουλίου ακυρώθηκαν  από την Κεντρική Επιτροπή.

Το Φθινόπωρο όμως ήταν πιο παραγωγικό. Στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας σε συνεργασία με τον Δήμο παρουσιάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο του Απόστολου Παπαδημητρίου «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ο μεγάλος ευεργέτης των Γρεβενών» που εξέδωσε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ και αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του μεγάλου δασκάλου που μάς χάρισε το  ομώνυμο Άλσος,  μια καταπράσινη όαση που άλλαξε το κλίμα της πόλης μας. Στην παρουσίαση συμμετείχε και η χορωδία ΛΙΓΕΙΑ με πέντε τραγούδια έντεχνα και παραδοσιακά για το 1821 διασκευασμένα για 4 φωνές και μέλη του Συνδέσμου τραγούδησαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με δική μας πρόταση προς τους Αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων κ. Χρήστο Τριγώνη και Πρασίνου κ. Νικόλαο Τσικούρα , τους οποίους και θέλουμε να ευχαριστήσουμε, έγινε η βρύση δίπλα στο άγαλμα Θεοδωρίδη, ο ευπρεπισμός του χώρου  και η τοποθέτηση καθισμάτων, η τοποθέτηση της ηλεκτρικής πινακίδας στην είσοδο του άλσους Θεοδωρίδη και ο χρωματισμός του Υπαίθριου Θεάτρου. Επίσης, σε δύο σημεία της πόλης μας τοποθετήθηκαν ζωγραφισμένοι τενεκέδες για την αισθητική αναβάθμιση του χώρου από τα μέλη του Εικαστικού Εργαστηρίου πάλι σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου, δράση που θα συνεχιστεί και φέτος.  Στις 2 Οκτωβρίου η χορωδία ΛΙΓΕΙΑ συμμετείχε με επιτυχία στο χορωδιακό Φεστιβάλ Αγρινίου με άλλες 20 χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Στις 31 Οκτωβρίου παρουσιάσαμε το βιβλίο του συμπατριώτη μας Γιώργου Σιώμου «μικρά πεζά» και κάναμε ένα αφιέρωμα στην τοπική μας ιστορία με ιστορικά τραγούδια  των Γρεβενών με την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ.  Στις 5 και 6 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE TERRA, σε συνεργασία με τον Δήμο, το ΚΠΕ, το 1ο Λύκειο, το 5ο Δημοτικό και με εθελοντές φυτέψαμε 165 δένδρα στο Άλσος Θεοδωρίδη. Στις 14 Νοεμβρίου κάναμε  στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου ένα αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια με τις δύο χορωδίες μας που το μαγνητοσκόπησε το TOP CHANNEL και  το πρόβαλε  στις αρχές Δεκεμβρίου Στις 12 Δεκεμβρίου υλοποιήσαμε  με τη χορωδία ΛΙΓΕΙΑ σημαντική εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από το 1821, με δέκα τραγούδια, έντεχνα και παραδοσιακά, διασκευασμένα για τέσσερες φωνές, με σχετικά κείμενα και απαγγελίες ποιημάτων από την ελληνική επανάσταση και με την προβολή δεκαπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ.

Εκδώσαμε τέσσερα συλλεκτικά και καλαίσθητα ημερολόγια που έχουν σχέση με  τον Πολιτισμό και τη Φύση των Γρεβενών (Τα γεφύρια, Η ορνιθοπανίδα, Τα μανιτάρια, Άνθρωποι και Φύση).

Όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας, καθώς και άλλες που δεν αναφέραμε, αλλά και άλλα σημαντικά άρθρα τις έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας grevenaculture.gr  την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε και να τις παρακολουθήσετε  αναλυτικά.

Πολλές και ποιοτικές θα είναι και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας και το 2022, οι οποίες όμως θα ανακοινωθούν σύντομα από το νέο ΔΣ.

Σίγουρα όλες αυτές οι δράσεις ήταν πολύ σημαντικές και πιστεύουμε ότι έθεσαν σε βάσεις Κι τα όρια του Συλλόγου μας. Όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι, αν και προσπαθήσαμε να οργανώσουμε παιδικά τμήματα Θεάτρου και Χορωδίας δεν τα καταφέραμε και αυτό θα είναι ένας σημαντικός στόχος της επόμενης θητείας, τουλάχιστον για παιδικό θεατρικό τηήμα.  Επίσης μολονότι ανακοινώναμε όλες μας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις στα τοπικά μέσα και στην ιστοσελίδα μας, αρκετοί δεν ενημερώνονταν. Θα πρέπει τουλάχιστον μία δύο φορές την εβδομάδα να μπαίνουμε στην ιστοσελίδα και στα τοπικά μέσα για καλύτερη ενημέρωση. Τέλος με το κτήριο Λαδά καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια αυτά τα τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε άκρη με την πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Τελευταία κάτι καταφέραμε και ελπίζουμε ότι και με συμπαράσταση του Δήμου τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει μια θετική έκβαση.Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε :

-       Όλα τα μέλη του Συνδέσμου και ειδικά τα μέλη των Τμημάτων (Χορωδιών, Θεάτρου, Εικαστικού Εργαστηρίου) για τη πρόθυμη στήριξη που μας παρέχουν,

-       Την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία,

-       Τους Τοπικούς Φορείς, τον Δήμο, τη ΔΕΚΕΓ και τη Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίοι πάντα μας στηρίζουν κυρίως με την παραχώρηση υποδομών, αλλά φέτος, επειδή οι εκδηλώσεις μας θα είναι και πολλές και ποιοτικές περιμένουμε περισσότερη οικονομική στήριξη,

-       Τα Τοπικά μέσα ενημέρωσης, Τα Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας, τον Αετό και το STAR FM, τον greveniotis, το grevenamedia και το e-grevena που  φιλοξενούν και προβάλλουν όλες τις δράσεις μας, καθώς και το TOP CHANNEL για το πολύ ωραίο αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από το 1821,

-       Τους αδερφούς Καραμήτρου, Αλέξη και Ηλία, που δείχνουν μεγάλη κατανόηση και πρόθυμη εξυπηρέτηση στις εκδηλώσεις μας στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου,

-       Τους 35 Χορηγούς μας που φέτος μας ενίσχυσαν πρόθυμα στην έκδοση του βιβλίου για τον Θεοδωρίδη και του ημερολογίου,

-       Τους δωρητές μας, τον κύριο Απόστολο Παπαδημητρίου που μας δώρισε το πολύ σημαντικό βιβλίο για τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη,  τον μεγάλο ευεργέτη δάσκαλο και μας πρόσφερε μια σημαντική οικονομική ανάσα, τον Θωμά Μπιζιούρα που ενημερώνει αφιλοκερδώς την ιστοσελίδα μας και μας δώρισε φωτογραφίες για το πρώτο ημερολόγιο, τον Χρήστο Δημάδη που μας δώρισε φωτογραφίες για το πρώτο και το δεύτερο ημερολόγιο, τον μυκητολόγο μας Γιώργο Κωνσταντινίδη για τις φωτογραφίες του τρίτου ημερολογίου και τον ιστορικό μας ερευνητή και συλλέκτη Βαγγέλη Νικόπουλο για τις φωτογραφίες του φετινού τέταρτου ημερολογίου.

 

                                                            Οι χορηγοί μας

1.    Εργοστάσιο Ινοσανίδας ALFA WOOD GROUP

2.    Μύλοι Γρεβενών ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

3.    ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ

4.    ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΤΕΕ

5.    ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Ε.

6.    ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΣ & ΣΙΑ

7.    Nasiopoulos Travel

8.    ΑΙΓΛΗ HOTEL – CAFE

9.    MILIONIS Forest Hotel

10. Αίθουσα Δεξιώσεων ΔΕΙΛΙΝΑ

11. ΑΚΡΑΙΟΝ Ταβέρνα – Ψησταριά

12. Ταβέρνα – Αίθουσα Εκδηλώσεων Βασιλόπουλος

13. Εξοχικό Κέντρο ΠΑΝΟΡΑΜΑ

14. Ψησταριά ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

15. ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΥΣΕΩΝ Ταβέρνα Ψητοπωλείο

16. Γυράδικο ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ

17.  Πιτσαρία ΕΚΑΒΗ

18. Κρεοπωλείο ΤΟ ΕΛΑΦΙ Καραούλας – Καρέτσος

19. Ζαχαροπλαστείο Zoomserie

20. Μπουγάτσα ΑΧΙΛΛΕΑΣ

21. Καφετέρια LOCO casa di cafe

22. Παραδοσιακό Παγωτό Γρεβενών ΤΟ ΑΓΝΟ

23.  CAFÉ – BAR SENSO

24. Μανιτάρια Γρεβενών ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.

25. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά Δημήτριος Μπαρμπαγιάννης

26. ΟΙΚΟΚΗΠΟΣ Γιάννη Γιάτσιου

27.  Ι. ΚΤΕΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

28.  ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΑΝΔΡΩΝ Στέλλα Παπαχρήστου

29. ΓΕΡΜΑΝΟΣ

30. Κοσμηματοπωλείο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ

31. Κοσμηματοπωλείο ΣΑΒΒΙΔΗΣ

32. Εμπορεία Γεωργικών Μηχανημάτων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

33.  Γυμναστήριο ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ

34.  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Δημητρίου Αναγνώστου

35.  ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ του Χρήστου Τσιαρσιώτη

                                               

                        ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου, από τις 18:00 μέχρι και τις 20:00, πραγματοποιήθηκαν η Γενική Συνέλευση, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και η κοπή της Βασιλόπιτας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. Εκ μέρους του ΔΣ ο Πρόεδρος έκανε τον καλλιτεχνικό απολογισμό της τριετίας και ο Ταμίας τον οικονομικό απολογισμό του περασμένου έτους που ήταν θετικός παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Αφού η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ και αφού ακούστηκαν προτάσεις από τα μέλη τις οποίες θα λάβει υπόψη του το νέο ΔΣ στην κατάρτιση του προγράμματος δράσεων για το 2022, ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες από τις οποίες αναδείχθηκε το νέο ΔΣ κατά σειρά:

1.    Πουρνάρας Στέργιος

2.    Παπαδημητρίου Χρήστος

3.    Καραλιόλιου Χαρίκλεια

4.    Παπακωνσταντίνου Αναστασία

5.    Τσιφοπούλου Όλγα

6.    Παναγάκης Κων/νος

7.    Ντόνα Ειρήνη

Αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται οι:

1.    Κώτσιου Ευαγγελία

2.    Παπαναούμ Αναστασία

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται οι:

1.    Λιάνα – Τολίκα Βασιλική

2.    Μπατιάνης Κων/νος

3.    Ταρλατζή Θεολογία

Τέλος, η τυχερή της χρονιάς ήταν το μέλος της χορωδίας Ευαγγελία Αποστολίδου – Κατσαρού που κέρδισε το φλουρί και το δώρο, δύο βιβλία το «Όσοι αγαπιούνται» της Victoria Hislop και το «πότε διάβολος πότε άγγελος» του Κώστα Ακρίβου. Στην κοπή της Βασιλόπιτας και στις αρχαιρεσίες παραβρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ιφιγένεια Στεργιούλα η οποία εγγράφηκε μέλος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, έλαβε μέρος κανονικά στις αρχαιρεσίες και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τις δράσεις του Συλλόγου μας.

Με τιμή το Δ.Σ

 

Ο Πρόεδρος                                                                                      Η Γενική Γραμματέας

 Στέργιος Πουρνάρας                                                                      Χαρά  Καραλιόλιου

 

Χρήστος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος,

Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας

Παναγάκης Κωνσταντίνος, Ταμίας,

Αιμίλιος Παπαδημητρίου, Έφορος Τμημάτων (Εικαστικών - Περιβάλλοντος)

Όλγα Τσιφοπούλου, Έφορος Τμημάτων (Χορωδιών)

 


Pages