ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Στο Γρεβενό, στο Γρεβενό, τον όμορφο τον τόπο




Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου μας Αγίου Αχιλλείου ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, παρουσίασε το βιβλίο του Στέργιου Πουρνάρα  "Στο Γρεβενό στο Γρεβενό, τον όμορφο τον τόπο" το Σάββατο 13 Μαΐου στην πολύ όμορφη αίθουσα ""Πέτρος Σιούλης" με  μορφή μουσικοχορευτικής παράστασης με ποιητικό τρόπο που ζωντάνεψε τη νεότερη ιστορία των Γρεβενών από το 1700 μέχρι το 1950 και σκόρπισε εκλεκτή συγκίνηση στην κατάμεστη αίθουσα, στις αρχές και τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους.







            Για το βιβλίο μίλησε σύντομα ο εκδότης των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και συγγραφέας Αντώνης Παπαβασιλείοιυ, ενώ ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Διονύσης Στεργιούλας και ο συγγραφέας Γιώργος Σιώμος απέστειλαν σύντομο κείμενο για την αξία του. Και οι τρεις τους τόνισαν ότι το βιβλίο αποτελεί μία σύνοψη της νεότερης ιστορίας των Γρεβενών μέσα από την Τέχνη (ποίηση, τραγούδι, χορός) και είναι μια συνθετική εργασία για το ευρύ κοινό, γιατί εκτός από το δρώμενο, περιέχει και άλλα σαράντα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, μία μελέτη για τον οπλαρχηγό Θεόδωρο Ζιάκα και τη μάχη του Σπηλαίου το 1854, ένα γλωσσάρι με πλούσια πραγματολογικά στοιχεία και ένα cd με δεκαέξι ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια ερμηνευμένα με αυθεντικό τρόπο.

            Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν εκτός από τους πάρα πολλούς συμπολίτες μας και ο αιδεσιμότατος πατέρας Γάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Φωλίνας, ο οποίος απηύθυνε και έναν σύντομο χαιρετισμό συγχαίροντας τον Σύνδεσμο για τις πολύ ωραίες δράσεις του, ο Δήμαρχος Γρεβενών Γεώργιος Δασταμάνης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Τζιουβάρα, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Τριγώνης, Ζήσης Κιάκας, Νίκος Τσικούρας, Ιφιφένεια Στεργιούλα, Κώστας Σιούλας, ο δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Παλάσκας και οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καλαμάρας και Χρήστος Μπιάλας.

     Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην έκδοση του βιβλίου και αρχίζουμε από τους χορηγούς που την χρηματοδότησαν. Κατά αλφαβητική σειρά είναι: ALFA WOOD ΠΙΝΔΟΣ Α.Ε.Β.Ε., ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε., ΚΟΚΚΙΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε., ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ Α.Ε., ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΚΑΡΒΟΥΝΑ – ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΟ ΓΡΑΦΕΊΟ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑ. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στον φίλο συγγραφέα  Διονύση Στεργιούλα και τη φιλόλογο Αθανασία Αντωνιάδου,  για τις πολύτιμες συμβουλές τους, στο Εικαστικό Εργαστήρι του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, τον Κώστα Παναγάκη, την Βασιλική Ευταξία, την Χαρά Καραλιόλιου και την Βιβή Κατσαρού που με την καθοδήγηση του δασκάλου Πέτρου Καράκαρη φιλοτέχνησαν τα όμορφα σκηνικά για την παράσταση, τον φίλο Χρήστο Δημάδη ερασιτέχνη φωτογράφο και τον ερευνητή και συλλέκτη Βαγγέλη Νικόπουλο για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που μου παραχώρησαν, καθώς και τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την πολύ επιμελημένη έκδοση.

            Η υλοποίηση αυτής της παράστασης ήταν μια σύνθετη και συλλογική δουλειά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές. Τους πολύ καλούς αναγνώστες Χρήστο Παπαδημητρίου, Γιάννη Πετκανά, για τις ωραίες απαγγελίες την Εύη Λιάκου και Δέσποινα Παπά, τους καταπληκτικούς ηθοποιούς στα δρώμενα με τη σειρά που εμφανίζονται Θεολόγη Πόραβο, Βασίλη Τσεπίδη, Ηλίας Χατζηβασιλειάδη, Ανατολή Χαραλαμπίδου, Παναγιώτα Μπακόλα, Ελισάβετ Φωλίνα. Την  Παραδοσιακή Χορωδία Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών, για την ωραία ερμηνεία των ιστορικών δημοτικών τραγουδιών μας, το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο Αιμιλιανός», το Χορευτικό Τμήμα Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου και τον Σύλλογο Ποντίων Τσοτυλίου και περιχώρων, για την λεβεντιά και την παλικαριά που έβγαλαν με τον χορό τους. Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρολιβάδου που μας παραχώρησε δύο αντρικές στολές και τους  μουσικούς Αλέξη Κασιάρα κλαρίνο, Γιάννη Κασιάρα βιολί, Πέτρο Σβώλο λαούτο, Δημήτρη Γκαμπράνη κρουστά,  Άκη Σιαμίδη ποντιακή Λύρα – τραγούδι και την Χριστίνα Καλαϊτζίδου νταούλι που μας συγκίνησαν με το όμορφη μουσική απόδοση των τραγουδιών μας.

            Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, ιδιώτες και επιχειρήσεις της πόλης μας, και τους θεσμικούς χορηγούς, τον Δήμο Γρεβενών και την Περιφερειακή Ενότητα για την οικονομική στήριξη στις δράσεις μας. Ευχαριστούμε επίσης όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας για την προβολή των εκδηλώσεών μας και ιδιαιτέρως το grevenapress, το mygrevena και τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  και τον φωτογραφείο Βαγγέλη Ράμμο που κάλυψαν την εκδήλωσή μας.


                                                             Το ΔΣ

                        Στέργιος Πουρνάρας , Πρόεδρος                                          

                        Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος Θεάτρου

                        Χαρά Καραλιόλιου, Γεν. Γραμματέας, Υπεύθυνη Εικαστικών

                        Παναγάκης Κωνσταντίνος, Ταμίας

                        Όλγα Τσιφοπούλου, Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας, Υπεύθυνη Περιοδικού

                        Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Έφορος Χορωδιών

                        Ειρήνη Ντόνα, Έφορος  Περιβάλλοντος

Pages