ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Μελωδίες Χριστουγέννων




Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών

ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

                           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΑΡΒΟΥΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑ΅ΙΔΑΣ

  1. Alleluia – Κανόνας του William Boyce (1710 – 1778)
  2. Pavane – Thoinot Arbeau (1589)
  3. Το τραγούδι της ξενιτιάς – Παραδοσιακό Νορβηγίας
  4. Tourdion (Το ποτάμι) – Claude Gervaise (1530)

Ελεύθεροι στίχοι: Στάθης Χατζηιωαννίδης

  1. Χιόνια στο καμπαναριό – Παραδοσιακό Χριστουγέννων

Επεξεργασία: Τάσσος Παππάς

 

ΜΕΡΟΣ Β΄

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΑΡΒΟΥΤΕΙΟΥδΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑ΅ΙΔΑΣ

ΜΙΚΤΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Γιάννης Δροσίτης

Μικρή Δίφωνη Λειτουργία για Μικτή Χορωδία & Πιάνο

i)       Κύριε

ii)     Άγιος

iii)  Αμνέ του Θεού

iv)   Δόξα

 

Πιάνο: Στέλιος Ιωσήφ

Διεύθυνση:  Νικολέτα Παπάζογλου

           

ΜΕΡΟΣ Γ’

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

1.       Χριστός γεννάται

2.     Βυζαντινά κάλαντα

3.      Κάλαντα Γρεβενών σε ιερέα

 

            ΜΕΡΟΣ Δ’

          ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΥΡΙΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

1.    Κάλαντα Χριστουγέννων Γρεβενών

«Χριστούιννα, Χριστούιννα, τώρα Χριστός γιννιέτι…»

 

2.    Κάλαντα Χριστουγέννων Ηπείρου

«Ελάτε εδώ γειτόνισσες…»

 

3.    Κάλαντα Χριστουγέννων Θράκης

«Σαράντα μέρις, σαράντα νύχτις…»

 

4.    Κάλαντα Χριστουγέννων Προποντίδας

«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου…»

 

5.    Παραδοσιακό τραγούδι Σινασού Καππαδοκίας

«Απόψι τα μεσάνυχτα..»

                       

     

 



Πολυφωνική Χορωδία Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας

 

Η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του έτους 1999 με πρωτοβουλία και ενέργειες του τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου κ. Βαλεντίνου Γ. Πατρικίδη, τις οποίες αποδέχθηκε και υποστήριξε η τότε Διοίκηση του Ωδείου. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μια ομάδα φιλόμουσων κατοίκων. Πολύ σύντομα η Πολυφωνική Πτολεμαΐδας πλαισιώθηκε από ένα σημαντικό αριθμό πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας και μουσικών γνώσεων.

Βαθμιαία έχει διαμορφωθεί σε ένα μουσικό εργαστήρι και έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη για τα δεδομένα της πόλης και της ευρύτερης Περιφέρειάς μας καλλιτεχνική οικογένεια, ενηλίκων, ερασιτεχνών χορωδών, αλλά και σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας.

Παρουσιάζει έργα γενικού ρεπερτορίου, ελληνικού και ξένου κλασικού και έντεχνου τραγουδιού. Επιδιώκει  με τις συναυλίες της να παρουσιάζει ολοκληρωμένα προγράμματα και αφιερώματα σε μεγάλους έλληνες συνθέτες, αλλά και νέες προτάσεις σε σχέση με την ερμηνεία γνωστών έργων πάντοτε με τετράφωνες επεξεργασίες.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει βραβευτεί στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στα Γιαννιτσά με το πρώτο Βραβείο και έχει συμμετάσχει το 2003  και το 2016 στο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου αποσπώντας κολακευτικά σχόλια. ‘Εχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Συκούριο, Βέροια, Ναύπακτο, Γιαννιτσά, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, Αμύνταιο, Κοζάνη, Νεστόριο Καστοριάς, Καβάλα, Ν. Μουδανιά, Τύρναβο κλπ) ως προσκεκλημένη χορωδία.  Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα VIDIN Βουλγαρίας καθώς και σε πολλές συναυλίες φορέων της ευρύτερης περιοχής, εκπροσωπώντας μουσικά την πόλη της Πτολεμαΐδας. Τον Ιούνιο του  2015 παρουσίασε την μουσική παράσταση  < θέλει η καρδιά διαρκώς να γλεντά > σε συνεργασία με θεατρικές ομάδες της πόλης, σολίστ και ορχήστρα  βασισμένη στα τραγούδια της οπερέτας <Βαπτιστικός>. Το Μάρτιο του 2017 συμμετείχε στις γιορτές της  πόλης του συλλόγου <υψικάμινος > με αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα. Την  ίδια χρονιά εμφανίστηκε  σε τοπική συναυλία με τον Νότη Μαυρούδη και  την Νένα Βενετσάνου. Τον Ιούνιο του 2019  παρουσίασε το μουσικό ταξίδι <πάμε σαν άλλοτε> με τραγούδια της  εποχής του μεσοπολέμου και συμμετοχή σολίστ από το δημοτικό ωδείο της  πόλης. Τον Οκτώβριο του 2021 συμμετείχε στην παράσταση «Τα γεγονότα»  της  Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής  Ελλάδας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Έκτοτε παρουσίασε τον κύκλο Μικρές Κυκλάδες του  Μ. Θεοδωράκη σε διασκευή για μικρή ορχήστρα και χορωδία του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, όπως επίσης συμμετείχε και σε φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής σε Λάρισα, Φλώρινα και Βελβεντό συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό της έργα παλαιάς, κλασικής και νεότερης χορωδιακής μουσικής.

Την Πολυφωνική Χορωδία Πτολεμαΐδας που αριθμεί περίπου 30 μέλη όλων των ηλικιών  διεύθυνε από το 2008 ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και από το 2018  η  κα   Νικολέτα  Παπάζογλου.

 

 

Μικτή Πολυφωνική Χορωδία ΛΙΓΕΙΑ του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών

Η μικτή πολυφωνική χορωδία «Λίγεια» ιδρύθηκε το 2012 από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών Στέργιο Πουρνάρα και Πρωτοβάθμιας Μεταξία Φωτίου  και στην αρχή στελεχώθηκε από εκπαιδευτικούς, γρήγορα όμως πλαισιώθηκε και από πολλούς καλλίφωνους συμπολίτες μας. Από το 2016 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τη Χορωδιακή Συνάντηση Γρεβενών  και από το 2019 ενσωματώθηκε στον νεοϊδρυθέντα ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος χορωδιακών συναντήσεων (Σέρβια, Βελβεντό, Λαμία, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λιβαδειά, Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας κ. ά. ). Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 έλαβε μέρος με πολύ μεγάλη επιτυχία στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μπιθικώτση «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις με τραγούδια που αγάπησα» στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, όπου ερμήνευσε τραγούδια από τη μελοποιημένη ποίηση σε συνεργασία με τον τραγουδιστή Σωτήρη Δογάνη και την σοπράνο – πιανίστα Κατερίνα Μεγάλου. Τον Φεβρουάριο του 2020 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Μεγάρου Θεσσαλονίκης και στις  21 Μαΐου του 2022, στο αντίστοιχο Φεστιβάλ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

            Κύριο αντικείμενο της χορωδίας αποτελεί το ελληνικό χορωδιακό τραγούδι συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό της αφιερώματα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και το παραδοσιακό τραγούδι αλλά παράλληλα και η καθ’ αυτό χορωδιακή μουσική, όπως διαμορφώθηκε από την εποχή του Μεσαίωνα και έπειτα.  Πριν δύο χρόνια η χορωδία μας παρουσίασε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και πέρυσι Αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Φέτος τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο και στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζηδάκη, ένα μέρος του οποίου θα σάς παρουσιάσουμε σήμερα.

Αριθμεί περίπου 40 μέλη.

Από το 2014 τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Νικολέτα Παπάζογλου η οποία με την άρτια κατάρτισή της, την υπομονή και την επιμονή της έχει βελτιώσει πάρα πολύ τη χορωδία μας.

Παραδοσιακή Χορωδία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών

Λειτουργεί από το 2019 με αντικείμενο και θέμα το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι (δημοτικό, μικρασιάτικο, ρεμπέτικο, λαϊκό) και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις παραστάσεις: το 2ο19 ένα Αφιέρωμα στο μικρασιάτικο τραγούδι με τίτλο «Άρωμα πόλης και Άρωμα Σμύρνης», το 2022 τη μουσικοθεατρική παράσταση «Όλα είναι ένα ψέμα» αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.  Την προηγούμενη Τετάρτη παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου τη μουσικοθεατρική παράσταση «Της Αγάπης» με τραγούδια και ποιήματα της αγάπης και του έρωτα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Πέρυσι συμμετείχε μαζί την δημοτική ορχήστρα του Αλέξη Κασιάρα στην έκδοση cd με δεκαέξι ιστορικά και κλέφτικα γρεβενιώτικα τραγούδια με το τίτλο «Στο Γρεβενό, στο Γρεβενό τον όμορφο τον τόπο» που συνοδεύει το ομότιτλο βιβλίο του Στέργιου Πουρνάρα και τα έσοδα χορηγούνται στον Σύνδεσμο.

Αριθμεί περί τα 20 μέλη και συνεργάζεται με αξιόλογους Γρεβενιώτες δημοτικούς και λαΐκούς μουσικούς.

Υπεύθυνος της χορωδίας είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στέργιος Πουρνάρας με την αρωγή και του Αντιπροέδρου Χρήστου Παπαδημητρίου.

 

Χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής

Κυριών Ι.Μ. Γρεβενών 

Η Χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Κυριών της Ι.Μ. Γρεβενών ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 2015. Απετέλεσε από τις πρώτες δράσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ. Έκτοτε, οι κυρίες συνδράμουν στολίζοντας μουσικά την εβδομαδιαία Παράκληση στην Παναγία, τους Χαιρετισμούς αλλά και πολλές και όμορφες εκδηλώσεις της Μητροπόλεως και της πόλη μας. Την Χορωδία διευθύνει ο κ. Χρήστος Νανέρης.  

 

                                            Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, ειρήνη και ευλογία!


Pages