ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Γρεβενών


Να είμαστε όλοι εκεί... 



Άρωμα Σμύρνης

«Είναι πολλά τα τραγούδια της Σμύρνης. Μέρες μπορείς να τα τραγουδάς. Όλοι είχανε το τραγούδι τους στη Σμύρνη. Και οι άνθρωποι και οι τοποθεσίες και τα επαγγέλματα. Και όλα τα σμυρναίικα τα παίρνανε τα νησιά. Τραγούδια πολλά. Τριακόσιες χιλιάδες τραγούδια λέγανε στη Σμύρνη πως ήξερε ένας άνθρωπος. Και που να τα θυμάμαι; Δείγματα σου λέω κάθε φορά. Όπως βάζεις στο στόμα σου και δοκιμάζεις μια ελιά… Στη Σμύρνη παίζαμε από ρεμπέτικα μέχρι όλα τα ευρωπαϊκά. Δημοτικά, κλέφτικα, κρητικά, καλαματιανά, φυσούνια, θρακιώτικα, γιαννιώτικα, κοντσέρτα με καβαλαρίες και βαλς, με χορούς του Μπραμς και σερενάτες. Όλα τα παίζαμε. Κι από όπερες κάτι μέρη. Ξέραμε αναγκαστικά κι ένα τραγούδι από κάθε μελέτι [φυλή]… Ήμαστε κοσμοπολίτες εμείς. Αγαπούσαμε όλον τον κόσμο και μας αγαπούσανε. Δεν είχε συμφέροντα κανείς στο τραγούδι. Τραγουδούσες, χόρευες, ήσουνα λεύτερος να κάνεις ό, τι θέλει η καρδιά σου και η σειρά σου».
(Από τις διηγήσεις της Αγγέλας Παπάζογλου)



Άρωμα Πόλης

Για το μουσικό άρωμα της πόλης γράφει ο Ηλίας Κατσούλης: "...Αλλά ποιο είναι τελικά το μουσικό άρωμα της Πόλης: 'Απιαστο, αν και τόσο γνώριμο και οικείο, δεν περιγράφεται. Το νιώθεις, το αισθάνεσαι μέσα από της μουσικής τα χρώματα. Είναι κράμα πολλών αρωμάτων. ``Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα τραγούδια μας`` για να παραφράσουμε τον Σεφέρη.
Όμως, κανένας δεν έχει περιγράψει -απ' όσο ξέρω- καλύτερα το μουσικό άρωμα της Πόλης από τον Θωμά Κοροβίνη: ``Είναι μισμαγιά και μακελάρικο χασάπικο, ουσάκ και νιαβέντι, μπεκτασίδικο ιλαχί και πατριαρχική ψαλμουδιά, καρσιλαμάς και τανγκό, τύμπανο του Ραμαζανιού και Υπερμάχω``.

Ένα άρωμα και μια γεύση από αυτή την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Πόλης θέλουμε να σας παρουσιάσουμε απόψε ως κίνητρο για να ανατρέξετε και εσείς σε βιβλία και στο διαδίκτυο και να γνωρίσετε πιο καλά αυτό το πολύ πλούσιο κομμάτι του πολιτισμού μας που είναι ακόμα πολύ επίκαιρο.

Να είμαστε όλοι εκεί...




Pages