ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ι. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Ο μεγάλος ευεργέτης των Γρεβενών»




Τον Αύγουστο του  2018 στο 2ο Συνέδριο των απανταχού Γρεβενιωτών που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Γρεβενών, μετά την εισήγησή μου με τίτλο: «Θεόδωρος Θεοδωρίδης – Κώστας Καραπατάκης: δύο δάσκαλοι ευεργέτες των Γρεβενών», με πλησίασε ο Απόστολος Παπαδημητρίου και μου είπε ότι ερευνά και ετοιμάζει βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Θεόδωρου Θεοδωρίδη. 
Του Στέργιου Πουρνάρα, φιλολόγου, Προέδρου Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Γρεβενών


Χάρηκα πολύ τότε, γιατί ο ένας από τους δύο δασκάλους -  ευεργέτες μας που άλλαξε το κλίμα της πόλης μας και μας χάρισε το όμορφο περιαστικό άλσος θα δικαιωνόταν. Ελπίζω σύντομα και για τον δεύτερο που με τα πολλά και καλογραμμένα βιβλία του διέσωσε ακέραιο τον λαϊκό μας πολιτισμό, σύντομα να βρεθεί κάποιος που να τον τιμήσει και να ασχοληθεί με τη ζωή και το έργο του. Εμείς στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών θα στηρίξουμε όποιον ερευνήσει αυτό το σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.
Η χαρά μας ήταν πιο μεγάλη, όταν πέρυσι την άνοιξη ο Απόστολος, που είναι και μέλος του Συλλόγου μας, μάς ενημέρωσε ότι επιθυμούσε να επιμεληθεί ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ την έκδοση του βιβλίου και τα έσοδα να διατεθούν για την οικονομική του ενίσχυση. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τη δωρεά του κ. Παπαδημητρίου, αλλά ο κορονοϊός μας πήγε ένα χρόνο πίσω και αποφασίσαμε να το εκδώσουμε φέτος  που τα πράγματα φαίνονταν καλύτερα.  Και ενώ είχαμε προγραμματίσει την  παρουσίασή του για τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στο Υπαίθριο θέατρο Θεοδωρίδη, η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου, αναστέλλει την λειτουργία των πολιτιστικών Συλλόγων και αυτομάτως αναστέλλεται και η παρουσίαση του βιβλίου που αναμέναμε με αδημονία. Οι  ιθύνοντες  για μια ακόμη φορά, ξεκίνησαν τις αναστολές από τους πολιτιστικούς Συλλόγους, ενώ η πλειονότητα των μελών είναι εμβολιασμένοι, γιατί αυτό είναι πιο ανώδυνο, ενώ ακόμη επιτρέπονται τα θέατρα, οι συναυλίες, οι γάμοι και οι συνωστισμοί στις πλατείες. Αν και θεωρούμε την συγκεκριμένη απόφαση ένα ημίμετρο, που ισοπεδώνει τα πάντα και δεν προάγει τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις των Συλλόγων αδιαφορώντας για τον κόπο και τον ιδρώτα όσων μοχθούν γι’ αυτό τον σκοπό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ αυστηρές  και θα περιμένουμε όσο χρειαστεί για να παρουσιάσουμε αυτό το αξιόλογο βιβλίο στο καταλληλότερο χώρο, στο Υπαίθριο Θέατρο του Άλσους Θεοδωρίδη, όταν μας επιτραπεί.
Προς το παρόν θα αρκεστούμε σε μία πρώτη σύντομη αναφορά σε αυτό το μοναδικό και σημαντικό πόνημα το οποίο θα διατίθεται από τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ και το οποίο αξίζει να το διαβάσουν όλοι οι Γρεβενιώτες και οι μεγαλύτεροι για να αναπολήσουν τη σεβάσμια μορφή του ευεργέτη δασκάλου και οι νεότεροι για να κατανοήσουν τι σημαίνει όραμα και με τι μόχθο, τι υπομονή και επιμονή κατορθώνονται τα μεγάλα έργα, που σφραγίζουν καθοριστικά τη ζωή ενός τόπου. 
Παραθέτουμε τον πρόλογο του ΔΣ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ από τον οποίο καταφαίνεται η μεγάλη αξία αυτού του βιβλίου και θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο για την αναλυτική παρουσίαση του:
«Κάθε τόπος έχει τις δικές του φωτεινές και εξαίσιες μορφές οι οποίες με το καλό τους έργο αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους και δικαίως κατακτούν τον βαρύ και λίαν τιμητικό χαρακτηρισμό του ευεργέτη. Ένας τέτοιος ευεργέτης υπήρξε για τα Γρεβενά τον περασμένο αιώνα ο δάσκαλος Θεόδωρος Θεοδωρίδης από τον Έλατο (παλ. Ντόβρανη) Γρεβενών, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη γεωπονία και στη δενδροφύτευση, υπηρετώντας αυτό το πάθος του πιστά για περισσότερα από πενήντα έτη και παραμελώντας πολλές φορές για τον καλό σκοπό ακόμα και την ίδια την πολυμελή του οικογένεια, ξοδεύοντας πολλά χρήματα από το ταμείο της.
Ορμώμενος από τη γενέτειρά του πριν εκατό χρόνια, δημιούργησε το πρώτο άλσος στο δρόμο προς την Καληράχη, συνέχισε το πολύτιμο έργο του για είκοσι έτη στα Βέντζια, όπου μετατέθηκε, στα χωριά Έξαρχο και Κολοκυθάκι, για να καταλήξει στα Γρεβενά στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Στο 1ο Δημοτικό σχολείο θα καλλωπίσει την αυλή με άνθη και δέντρα με τη βοήθεια, όπως πάντα, των μαθητών του και θα αναλάβει την επιμέλεια του ανθοκηπίου του Επισκοπείου. Το μεγάλο του ευεργέτημα όμως ήταν μετά τη συνταξιοδότησή του η δεντροφύτευση στο άλσος, το οποίο προς τιμήν του, έλαβε το όνομά του (Άλσος Θεοδωρίδη). Το έργο του υπήρξε καταλυτικό για το κλίμα της πόλης και την υγεία των κατοίκων της. Έτσι οι ξερές και απόκρημνες πλαγιές και τα ορμητικά ξερολάκκια, μετατράπηκαν σιγά σιγά και με πολύ κόπο σε μια καταπράσινη όαση την οποία απολαμβάνουμε εμείς σήμερα και θεωρούμε δεδομένη. 
Ο Απόστολος Παπαδημητρίου, πολύ γνωστός σε όλους μας για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και κυρίως για το τρίτομο κεφαλαιώδες ιστορικό έργο «ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ », ο οποίος ως μαθητής γνώρισε και θαύμαζε τον μεγάλο δάσκαλο, αποφάσισε να ασχοληθεί και να συγγράψει αυτό το πολύ σημαντικό και μοναδικό πόνημα για τη ζωή και το απαράμιλλο έργο του. Αξιοποιώντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά και τις μαρτυρίες όσων έζησαν από κοντά τα γεγονότα, αφηγείται την τιτάνια προσπάθεια Θεοδωρίδη για την αλλαγή του τοπίου και του κλίματος που ήταν ένα δώρο Θεού. Παράλληλα διασώζει πολύτιμο ιστορικό υλικό και πληροφορίες για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, για το υπαίθριο θέατρο, τον προφήτη Ηλία, την Αγία Παρασκευή αλλά και άλλα πρόσωπα που μεταπολεμικά σφράγισαν με την προσφορά τους την ιστορία της πόλης κυρίως. Αξιοσημείωτα είναι τέλος το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα βιογραφικά σημειώματα στο τέλος του βιβλίου για σημαίνοντες πνευματικούς ανθρώπους.
Για εμάς στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ήταν ιδιαίτερη τιμή, όταν ο συγγραφέας και μέλος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, μας πρόσφερε το έργο του δωρεάν και εξέφρασε την επιθυμία του να επιμεληθούμε εμείς την έκδοσή του. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την ευγενική του προσφορά και να τον διαβεβαιώσουμε ότι εμείς θα προβάλλουμε αυτό το βιβλίο και το έργο του μεγάλου δασκάλου.
Χρέος όλων μας είναι να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού και να συμβάλουμε όλοι μας, πολίτες, σύλλογοι και τοπικοί φορείς στην ανάπλαση και την αναβάθμισή του όμορφου Άλσους Θεοδωρίδη, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος».

Το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Στέργιος Πουρνάρας 
Η Γενική Γραμματέας Χαρίκλεια Καραλιόλιου


Τα μέλη
Χρήστος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος
Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας
Παναγάκης Κωνσταντίνος, Ταμίας
Αιμίλιος Παπαδημητρίου, Έφορος Τμημάτων (Εικαστικών - Περιβάλλοντος)
Όλγα Τσιφοπούλου, Έφορος Τμημάτων (Χορωδιών)

Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε και στο ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ «ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» για την επιμελημένη έκδοση.


Το βιβλίο θα διατίθεται από τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γεννήθηκε στη Σιάτιστα (1948) και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ (1971) και συνταξιούχος της ΔΕΗ. Διαμένει στην Κοζάνη, όπου σχημάτισε οικογένεια, και είναι πατέρας τεσσάρων τέκνων. 
Ασχολήθηκε με τις σχέσεις επιστήμης και θρησκευτικής πίστης. Καρπός της μελέτης του υπήρξαν τρία συγγράμματα επιστημολογίας με τίτλους «Επιστήμη, υλισμός και πίστη» (1984 και 1990) και «Ο κόσμος του λογικού όντος» (1999). Από του 1980 αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Άρθρα του είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες του διαδικτύου. 
Από του 1992 στράφηκε στην έρευνα της ιστορίας των Γρεβενών,  καρπός της οποίας υπήρξαν τρεις τόμοι με τίτλο «Σελίδες ιστορίας των Γρεβενών» (2002, 2014 και 2016) και «Ευαγγελίστρια, η ιστορία του ναού μας» (2019). Από του 1999 διευθύνει ανελλιπώς ωριαία κατά εβδομάδα εκπομπή με τίτλο «Μαρτυρία» στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΟΡ της Κοζάνης. Οι πρόσφατες εκπομπές είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο.
Διετέλεσε μέλος διοικητικών συμβουλίων συλλόγων της Κοζάνης. Επί σειρά ετών είναι πρόεδρος του συλλόγου «Μακρυγιάννης». 


Pages