ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ
Στο κατάμεστο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα το βραβευμένο από το Φεστιβάλ του Τορόντο ντοκιμαντέρ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΝΟΣΤΑΓΛΙΑ της GULSEL OZKAN, που αναφέρεται στην ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Οι απλοί άνθρωποι αλλά και οι επιστήμονες καταδικάζουν αυτή την κυνική και απάνθρωπη πρακτική των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής και μαρτυρούν ότι ο πόνος και οι πληγές εκείνης της τραγωδίας δεν επουλώνονται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Στη νέα γενιά των προσφύγων ένθεν κει ένθεν έχει μείνει μια πικρία και μια Πατρίδας Νοσταλγία.

        

    

Εκτός από τους πάρα πολλούς συνδημότες μας που κατέλυσαν την αίθουσα, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πατέρας Σταύρος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, ο βουλευτής του νομού κ. Ιωάννης Γιάτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Αθανάσιος Φωλίνας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ιφιγένεια Στεργιούλα και οι νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Αμανατίδης και Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης καθώς και αρκετοί νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι. Ανάμεσα στους επισήμους και η αειθαλής Δέσποινα Τσουφλίδου, η πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ και φυσικά και η σκηνοθέτιδα GULSEL OZKAN.

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων και των διοργανωτών το λόγο πήρε η σκηνοθέτιδα με διερμηνεύτρια την Ζωή Τσιάλτα η οποία παρουσίασε και την εκδήλωση και αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της ταινίας και στους συντελεστές, ευχαριστώντας θερμά τόσο τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Φωλίνα για τη στήριξη και την ευγενική χορηγία, όσο και τον Θωμά Τσιάλτα, την Ζωή Τσιάλτα και τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών για την πολύ καλή συνεργασία και τη φιλοξενία. Την κ. Δέσποινα Τσουφλίδου μάλιστα την αποκάλεσε Ελληνίδα μάνα και τόνισε ότι αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας πολύ ισχυρός δεσμός αγάπης που δεν θα σπάσει ποτέ.

Για εμάς στον Σύνδεσμο ήταν πολύ μεγάλη τιμή να βοηθήσουμε στην, κατά γενική ομολογία, πολύ επιτυχημένη προβολή αυτού του πολύ ανθρώπινου και επίκαιρου ντοκιμαντέρ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά και τον κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον κ. Αθανάσιο Φωλίνα που μας εμπιστεύτηκαν αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία και τη στήριξή τους την προηγούμενη τετραετία. Επίσης θέλουμε να ευχηθούμε στην νέα Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή να προχωρήσουμε με ενότητα και συνεργασία για το καλό του τόπου. Τέλος ευχαριστούμε θερμά την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού ΕΛΠΙΔΑ που πρόβαλε το ντοκιμαντέρ, το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου που επένδυσε μουσικά την εκδήλωση με τον λυράρη Αλέξανδρο Αλεξιάδη, την ΕΡΤ Κοζάνης, τον Γρεβενιώτη, το STAR FM και το Grevenapress που κάλυψαν την εκδήλωση, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά που την πρόβαλαν, τον Νίκο Μπέλτσιο για την πολύ καλή ηχητική κάλυψη και τον Βαγγέλη Ράμμο για την μαγνητοσκόπηση.

Pages