ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ




Ο Γιώργος Ν. Σιώμος γεννήθηκε το 1949 στο χωριό Λόχμη Γρεβενών και ζει στη Βέροια. Έχει εκδώσειτις συλλογές διηγημάτων "Ο κορυδαλλός" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2012), "Το παράπονο του Εμμανουήλ Παππά" (εκδόσεις Γαβριηλίδης2014), "Ο κόκκινος σπάγκος" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2017) και τα "Τα μικρά πεζά" (εκδόσεις Ενύπνιο 2021).


Τα ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ, το νέο βιβλίο του Γιώργου Σιώμου, το πέμπτο στη σειρά κατά την πολύ δημιουργική δεκαετία, μετά τη συνταξιοδότησή του, είναι μια συλλογή από 27 πεζά και 38 ποιήματα. Ερημία, Ερημιά, Ήρθαν κάτι πεθαμένοι και Οδυσσέας οι επιμέρους ενότητες των πεζών η πλειονότητα των οποίων αναφέρεται όμορφα χωριά των Γρεβενών και πρωτίστως στο χωριό του, τη Λόχμη, στο οποίο ο συγγραφέας πέρασε τα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού και της καραντίνας. Το βιβλίο βέβαια είναι αφιερωμένο στον αξιόλογο συγγραφέα από την Έδεσσα, Σάκη Τότλη, για τον οποίο υπάρχει και ένα εκτεταμένο πεζογράφημα με τίτλο Πωλητής βιβλίων που αναφέρεται στη ζωή, το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο και την μοναδική προσφορά του στην ανάλυση των ονείρων.



Για πρώτη φορά ο Γιώργος Σιώμος δοκιμάζει να εκφράσει και να αποδώσει και με ποιητικό τρόπο τα ίδια θέματα που τόσα χρόνια προσπαθεί να αισθητοποιήσει με τον πεζό λόγο: την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης σε αντίθεση με την υπαρξιακή αγωνία, τη φθορά και την προσωρινότητα των ανθρώπων και στα περισσότερα, με συντομία και ευστοχία, το πετυχαίνει. Ο καθημερινός αγώνας του Γιώργου Σιώμου με τις λέξεις συνεχίζεται και σε αυτό το βιβλίο προσπαθώντας να μας παραδώσει με τον γνωστό του εκφραστικό τρόπο, τον δωρικό, επιγραμματικό και μεστό λόγο, την ομορφιά, αλλά και την ερημιά των χωριών, την αποξένωση και την απομόνωση που στα χρόνια της καραντίνας επιδεινώθηκε.


 


Pages